Yükleniyor...

Çelik, Tank gibi Metal aksamları boya ve pastan arındırmak, boyayı daha iyi tutan bir yüzey oluşturmak amacıyla sıkça kullanılan bir yöntemdir. Tanım olarak kısaca Yüksek basınçlı hava yardımı ile (maca göre farklı tane iriliklerinde) kumun parça üzerine fırlatılarak, parça üzerindeki katmanı aşındırmasıdır.

Kaplaması yapılmamış metal yüzeyler, ortamda bulunan oksijenle etkileşime girerek korozyona uğrarlar ve ömürleri kısalır. Buna çözüm olarak öncelikle kumlama dediğimiz yüzey işlem yöntemi uygulanarak malzeme yüzeyindeki pas ve cüruftan arındırılır, ardından da airless ile yapılacak boya uygulaması ile malzemenin uzun yıllar kalıcı ve estetik bir görüntüye sahip olması sağlanır.


Kumlama, uygulama yapılması istenen metal yüzeye, basınca dayanıklı bir kazana doldurulmuş aşındırıcı malzemenin kumlama kazanı içersinde karışıp ardından yüksek basınçla uygulanmak istenen metal yüzeye püskürtülerek üzerindeki pas ve cürufun temizlenmesi işlemidir. Çeşitli ebat ve türdeki aşındırıcı ile metal yüzeyi mikron ölçeğinde aşındırılarak  boyama işlemine hazır hale getirilir. Kumlama işlemi sonrası metal nötr bir hale gelir ve bu sayede istenen kalınlıkta ve doğru seçilen boya malzemesi ile boya uygulamasına müsait hale gelir. Boya, bu nötr yüzeye temas ettiğinde kalıcı bir şekilde tutunur ve daha uzun yıllar malzemenin aynı biçimde kalmasını sağlar.

Kumlama işleminde kullanılacak olan aşındırıcı malzeme, uygulanacak olan yüzeyin çeşidine göre çeşitli ebatlarda ve çok çeşitli türlerde olabilmektedir.

Kumlama Malzemeleri

Silis : Oldukça ince çeşitleri olan silis kumu genellikle ince saclarda hafif şiddetle kumlama yapılacağı zaman kullanılır.

Bazalt : Tozuması az denilebilecek bu kum genellikle kapalı ortamlarda kumun geri dönüşümlü olarak kullanılabileceği yerlerde kullanılır.

Grit : Tozuması en az ve kumlama gücü en iyi olan kum çeşididir. Aslında kum değil demir çürüğüdür.

İzmir Kumlama ve Boyama, Kumlama Ve Boyama, Airless Boyama,