Yükleniyor...

Epoksi Nedir:

Epoksi endüstriyel zemin kaplamalar ve dekoratif zeminlerde çok sıklıkla karşımıza çıkan ve arama motorlarında en çok aranan termoset gurubundan çift komponentli bir reçinedir. Epoksi reçineler modifiye edilerek inşaat sektöründe yapı kimyasalları alanında yerini almıştır. Hemen hemen her alanda kullanılan olan epoksi reçinelerin de farklı modifikasyonları yani çeşitleri mevcuttur. Burada daha çok üzerinde duracağımız konu epoksi reçinelerin epoksi kaplamalarda kullanım şeklidir. 

Epoksi Kaplama Çeşitleri:

Epoksi kaplamalar zemin kaplamalarında en çok kullanılan ve bilinen, tercih edilen bir metotdur. Epoksi kaplamaların  epoksinin yapısal özelliği gereği içerisine girilen ajanlara,yoğunluklarına ve kullanım amaçlarına göre farklı isimlerle adlandırılır.  Bunlar epoksi boya, tekstüre epoksi kaplama, self levelling epoksi kaplama gibi özelliklerine göre değişik isimler ile isimlendiriilir. 

Epoksi Boya Kaplaması :

Epoksi Boya yoğunluğu ve kıvamı açısından daha yoğun bir kaplama kimyasalıdır. Solventlli epoksi boya ve solventsiz epoksi boya olarak zeminlerde kullanılabilir. Aralarında zeminde en çok tercih edilen ise solventsiz epoksi boyadır. Solventli epoksi boya dik yüzeylerde hızlı kuruma özelliği olduğundan dolayı çelik sektöründe tercih edilir. Zemin kaplamalarında da tercih edilir ancak solventli olmasından dolayı kapalı alanlarda kullanımı ve dayanımı açısından daha az tercih edilir.  Epoksi boya her türlü renkte üretilebilir. Çift komponentli olmasından dolayı sertleştirici ile reaksiyona girerek kuruma gerçekleşir. Her firmanın üretmiş olduğu epoksi boya malzemesi içerisine girilen dolgu miktarına ve oranına göre sertleştirici oranı da değişkendir. 

Zemin kaplamarında epoksi boya kullanılmadan önce zemin hazırılığı yapılması, zemindeki gevşek parçaların temizlenmesi ve yağ, kir, toz gibi artıkların uzaklaştırılması önceliklidir. Epoksi kaplamaların birincil ve en öncelikli aşama, malzemenin kalitesinden çok zemin hazırlığının çok doğru şekilde sırayla yapılmasıdır. Böylelikle kaplamanın daha uzun ömürlü ve dayanımlı olması sağlanmış olacaktır.

Zemin hazırlıklarında kullanılan beton silim makineleri ile beton silimi yapılır. Elmas uçlu aparatların takıldığı bu beton silim makineleri yüksek devirli ve gezegen dönüşlü olmasından dolayı beton zemine zarar vermeden yüzeyin traşlanmasını sağlar. Epoksi Kaplama öncesi beton silimi yapılmış alanda diğer aşama lokal tamiratların yapılmasıdır. Bu tamiratların beton ile penetrasyonu en yüksek olan yine epoksi esaslı tamir harçlarının kullanılarak tamir edilmesi gerekmektedir. Alan tozdan arındırılmış tamirleri yapılmış ise, epoksi kaplama öncesi yine epoksi esaslı çift komponentli epoksi reçine ile astarlama işlemi yapılması gerekir. Böylelikle saf olarak kullanılan astar boya ve zemin arasında köprü görevi görecek, böylelikle aderansı ve yapışması son derece yüksek bir katman oluşturulur. Sonrasında teknik olarak zeminin düzgünlüğüne, kaplama kalınlığına bağlı olarak epoksi boya miktarı belirlenir ve ister rulo ile ister epoksi malası ile zemin uygulanır. Bu uygulama aşamaları değişken olup, farklı zeminlerde farklı teknikle yapılması gerekir. Bunun için bir standart yoktur.

Epoksi Boya

Self Levelling Epoksi Kaplama:

Epoksi zemin kaplamalarında sık kullanılan diğer metot self levelling ( kendiliğinden yayılan) epoksi kaplama türüdür. Bu epoksi zemin kaplama metodu içinde, epoksi boya için gerekli olan zemin hazırlığı geçerlidir. Aşamalar arasında zeminin ondülasyonlu olması, zayıf bir yüzey olması, araç trafğinin yoğunluğu gibi detaylar göz önüne alınarak yüksek mukavemetli silis veya kuvars kumları ara katmanlarda kullanılmaktadır.  Bu hem kaplamanın yüzey direnci, hem de kaplama kalınlığı için en sık başvurulan yöntemdir. Self levelling epoksi kaplama içerdiği ajanlar ve dolgu miktarına göre daha akışkan malzemelerdir. Bu yüzden uygulama zemine epoksi malaları ile dengeli bir şekilde uygulanır. Düz bitişli epoksi kaplamalar olarak da adlandırılan bu kaplamalar endüstri alanlarının hemen hemen bir çoğunda uygulanmış, derzsiz, kolay temizlenebilen farklı renk alternatifleri itibari ile çeşitleri olan bir kaplama türüdür. Anti-bakteriyel olması günümüzde tercih edilmesini ilk sıralara taşımıştır. Bu sadece self levelling epoksi kaplama için değil, epoksi türlerinin hepsi için geçerli bir özelliktir.